Spiseforstyrrelser

Med hypnosen kan man identificere de følelser som tricker spiseforstyrrelsen, og ændre dem til en positiv adfærd istedet for den selvskadende og negative adfærd.

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, som er præget af, at man har et usundt og tvangspræget forhold til mad.

Man har en forstyrret opfattelse af kroppen og mad, hvilket kan komme til udtryk på forskellige måder fx fremprovokerede opkastninger (bulimi), overdreven motion eller at undlade at spise (anorexi).

Hvad er symptomerne på bulimi?

Personer med bulimi har et forstyrret og kontrolpræget forhold til mad og en forstyrret opfattelse af deres egen krop, der ikke stemmer overens med andres og har et stort fokus på eget udseende og egen vægt. Symptomer er spiseanfald og spisetrang. Efter indtagelse af de store mængder mad vil personer med bulimi kaste op eller på anden måde komme af med maden. Denne handling skyldes frygt for at tage på i væg

Hvad er symptomerne på anoreksi?

Symptomer på anoreksi er, at man har et BMI på under 17,5 og dermed betegnes som undervægtig. Blandt børn, som ikke er færdige med at vokse, kan BMI være misvisende. Vægttab eller manglende vægtøgning vil alene være et symptom på anoreksi blandt børn.

Vægttabet, som ses blandt personer med anoreksi, opstår fx fordi man undgår fedende mad og/eller dyrker ekstrem meget motion. Personen med anoreksi vil typisk anse sig selv for at veje for meget og frygte at tage på i vægt.

Hormonforstyrrelser (endokrine forstyrrelser) er også symptomer på anoreksi. Kvinder kan opleve, at deres menstruation udebliver og mænd har en svækket potens og sexlyst (libido ).

Hvad er symptomerne på tvangsoverspisning?

Symptomer på tvangsoverspisning er episoder, hvor man indtager store mængder mad inden for et tidsafgrænset periode. Indtagelsen af maden foregår uden man er fysisk sulten og indtil man er ubehagelig overmæt. Ofte vil episoderne af overspisning foregå alene, da man føler skam over de store mængder af mad. Efter overspisningen føler man ofte skyld og tristhed.

I modsætning til bulimi kompenserer personenikke systematisk med f.eks.opkastninger, afføringsmidlereller motion. Overspisningerne skal have stået på i mere end seksmåneder og skal være forbundet med minimum tre af de følgendekarakteristika:

  1. at spise hurtigere end normalt,
  2. at spise, indtil man er ubehageligt overmæt,
  3. at spise større mængder mad uden at være sulten i fysiskforstand,
  4. at spise alene pga. skam over mængderne,
  5. at føle væmmelse, tristhed og skyld efter overspisningerne.

Overspisningerne forekommer i gennemsnit én gang om ugen i mindst tre måneder. Sværhedsgraden af sygdommen stiger i takt med antallet af overspisninger per uge (Attia et al 2013).

Hvilke symptomer er der på ortoreksi?

Ortoreksi er særlig svær at definere, da symptomerne kan forveksles med bare at følge en sund livsstil, det er derfor også svært at tegne præcis, hvor linjen for en evt. spiseforstyrrelse skulle gå.

Blandt forskere på området er der er enighed om, at når tanker om det sunde liv tager over i sådan en grad, at en person bruger størstedelen af sin dag på at tænke og planlægge måltider, hvor selvopfundne regler spiller en afgørende rolle, er der tale om ortoreksi.

Regler om renhed fokuserer på fx hvordan man undgår giftstoffer i maden og hvordan maden behandles og tilberedes så sundt og rent som muligt. Som følge af dette kan ønsket om at være i kontrol blive så vigtigt, at man isolerer sig og udelukkende kan spise mad, man selv har fuld kontrol over.